Home » Blog » Reiki » Reiki – wat het is en wat het voor je kan betekenen

Reiki – wat het is en wat het voor je kan betekenen

door | 13 apr, 2021 | Persoonlijke ontwikkeling, Reiki, Zelfliefde

Als je mij een paar jaar geleden had verteld dat ik reiki behandelingen zou gaan geven, had ik je waarschijnlijk uitgelachen. Ik had überhaupt nog nooit van reiki gehoord en ik had het vast en zeker ‘vaag’ gevonden. Daarom begrijp ik maar al te goed, dat jij misschien ook geen idee hebt wat reiki is en wat het voor je kan betekenen. In deze blog leg ik het je uit, want inmiddels ben ik groot fan en doe ik, naast coachen, niets liever dan werken met deze liefdevolle energie.

Wat is reiki?

Reiki is een Japanse geneeswijze, waarbij door middel van handoplegging de heling van het lichaam en de geest wordt bevorderd. De oorspronkelijke methode – waar ook ik mee werk – heet Usui Shiki Ryoho (Japanse naam). De methode is ook bekend onder de volgende namen:

   • The Usui System of Reiki Healing (Engelse naam)
   • Het Usui Reiki-systeem of het Usui systeem van Natuurlijk Genezen (Nederlandse namen)

Het is goed om dit in gedachten te houden als je een behandeling overweegt, want er zijn tegenwoordig ook veel afgeleide richtingen van de oerstroming.

Het woord ‘reiki’ betekent de kracht van de zon. Of, iets vrijer vertaald, de universele levensenergie; de spirituele energie waaruit alles bestaat. De reiki-energie is een kracht die er altijd is geweest en permanent om ons heen aanwezig is. De derde Grandmaster van het Usui Reiki-systeem, Hawayo Takata, noemde de energie ook wel ‘God Power‘.

Hoe reiki werkt

De reiki-energie is dus iets anders dan je eigen energie. Het is een spirituele energie die van buitenaf door ons heen stroomt en volledig haar eigen weg gaat. Je kunt de energie niet beïnvloeden. Jij als ontvanger niet, maar ook ik als doorgeefluik niet. Reiki gaat precies daar naartoe waar zij het hardst nodig is. En weet je wat het mooie is? Behalve liggen, ervoor openstaan en ontvangen, hoef je er zelf helemaal niets voor te doen.

Behalve liggen, ervoor openstaan en ontvangen, hoef je er zelf helemaal niets voor te doen

Zachte maar krachtige werking op alle niveaus

Hoewel de reiki-energie een liefdevolle (yin) energie is, is het tegelijkertijd een krachtige energie. Zonder er hard voor te hoeven werken, werkt reiki op alle niveaus:

   • fysiek
   • emotioneel
   • mentaal
   • spiritueel

Op het moment dat reiki wordt toegepast, doet de energie haar werk. Ze gaat altijd naar de oorzaak van het probleem. Die oorzaak ligt meestal ergens anders dan de plek waar het probleem tot uiting komt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat bepaalde fysieke klachten een emotionele oorzaak hebben. Je komt dan met hoofdpijn of rugklachten, terwijl de oorzaak is gelegen in stress, bepaalde angsten, een verstoring van de spijsvertering of andere (emotionele) blokkades.

Alles is verbonden

Alles in ons lichaam is namelijk met elkaar verbonden en afhankelijk van elkaar. Niet alleen lichaam en geest zijn onscheidbaar, ook alle organen en zelfs alle lichaamscellen staan met elkaar in verbinding. Zodra er op een plek in het lichaam een verstoring optreedt (ofwel: je hebt ergens ‘last’ van), is het een kwestie van tijd voor deze verstoring invloed heeft op andere delen van het lichaam en de geest.

Met reiki los je echt het probleem op in plaats van enkel symptomen te bestrijden, bijvoorbeeld met medicatie. Daarom is reiki ook een prachtige aanvulling op de reguliere gezondheidszorg, waarin veelal klachtgericht wordt gewerkt en zelden wordt gekeken naar de mentale en spirituele oorzaken van de klacht of het ziektebeeld.

 

Een reiki behandeling – hoe, wat en voor wie?

Hoe een healing sessie er (ongeveer) uitziet

Tijdens een reiki behandeling ga ik aan de slag met de reiki-energie. Ik fungeer als doorgeefluik om jouw energie weer in balans te brengen. Zelf combineer ik de fysieke behandeling altijd met een stuk coaching (voor- en napraten), zodat je de ervaring in je dagelijkse leven kunt integreren. Het blijft dan niet bij dat ene uur op de behandeltafel.

Mijn healing sessies zijn sowieso meer dan enkel de behandeling zelf. Ik werk bijvoorbeeld ook met andere technieken, zoals chakrabalancing, meditatie, ademhaling, aromatherapie en bepaalde muziek frequenties om jouw lichaam in een diepe staat van ontspanning te brengen. Heling volgt vervolgens vanzelf, mits je natuurlijk zelf ook de verantwoordelijkheid neemt om iets te doen met je opgedane inzichten.

Omdat alles met elkaar in verbinding staat, richt ik mij tijdens een reiki behandeling niet alleen op de aanwijsbare (pijn)klacht. Ik behandel je eigenlijk altijd volledig. Dat wil zeggen dat ik je hele lichaam behandel, zowel aan de voor- als achterzijde. Wel kan het zo zijn dat bepaalde plekken extra aandacht krijgen, bijvoorbeeld op basis van het klachtenpatroon of door wat ik intuïtief aanvoel.

Elke behandeling brengt je totale wezen in een grotere staat van balans. Daardoor functioneer je onder andere beter op fysiek niveau. Ziektekiemen hebben minder vat op je en sluimerende aandoeningen en/of ophopingen van afvalstoffen worden verholpen nog voordat deze klachten kunnen veroorzaken. Er ontstaat evenwicht op alle niveaus, waardoor energieophopingen (blokkades) verdwijnen en je energieveld als het ware wordt opgeschoond en de dynamiek terugkrijgt die het zo nodig heeft.

Elke behandeling brengt je totale wezen in een grotere staat van balans

Bij welke klachten helpt reiki?

Eigenlijk is elk ‘probleem’ te behandelen met reiki. Je kunt met reiki niet alleen fysieke (pijn)klachten verminderen of verhelpen, maar het brengt je ook meer in contact met jezelf, met je lichaam, met je gevoel en met je intuïtie.

Als je geen aanwijsbare fysieke, mentale of emotionele klachten hebt, betekent dit niet dat op energetisch niveau geen behoefte bestaat aan reiki. Eigenlijk kan iedereen wel wat extra reiki gebruiken. Je kunt altijd verder groeien, waar je (emotioneel of spiritueel gezien) ook staat.

Reiki is geschikt voor iedereen

Reiki is in alle levensfasen een geschikte behandelmethode. Voor iedereen: groot, klein, oud, jong, (chronisch) ziek of (op het oog) gezond. Je kunt zelfs reiki geven aan dieren, planten, ruimten en bepaalde situaties uit het verleden of in de toekomst.

Voor en tijdens de zwangerschap ondersteunt reiki zowel de moeder als het ongeboren kind, maar ook na de geboorte draagt reiki bij aan het herstel van de kraamvrouw en pasgeborene.

Een reiki behandeling werkt altijd helend. Het zorgt voor rust en ontspanning, omdat de energie weer vrij(er) door je lichaam stroomt.

“Een reiki behandeling werkt altijd helend. Het zorgt voor rust en ontspanning, omdat de energie weer vrij(er) door je lichaam stroomt”

Het is ook mogelijk om reiki op afstand te geven, dus als je niet in de gelegenheid bent om fysiek aanwezig te zijn, kan ik je op afstand behandelen.

Wat je kunt ervaren tijdens en na een reiki behandeling

Er zijn bepaalde gevoelssensaties die kunnen optreden tijdens een behandeling, zoals:

   • koude
   • warmte
   • tintelingen
   • stroming
   • pulserend gevoel

Het is niet gezegd dat je altijd of gedurende de hele behandeling ‘dingen’ voelt. De sensaties verschillen per persoon maar ook per sessie. Iedereen bewandelt een eigen en uniek pad. Daar horen ook bepaalde eigen gevoelssensaties bij. Dit kunnen trouwens ook bepaalde emoties zijn die opkomen, zoals verdriet of boosheid.

Het is natuurlijk altijd prettig om iets te voelen, omdat het je een bepaalde mate van feedback geeft. Maar, als je niet meteen wat voelt, no worries. Het doet niets af aan de behandeling zelf. Pin je dus niet te veel vast op vuurwerk of lichtshows en geloof het maar gewoon, dat de reiki haar werk doet.

Na de behandeling

Ook na de behandeling kan er nog van alles bij je gebeuren. Je kan (extreme) vermoeidheid ervaren of juist blaken van energie. Het kan zijn dat je in een positieve flow terecht komt of dat lang vastgehouden emoties loskomen. Sta het allemaal toe. Het betekent dat de reiki zijn werk doet.

Drink voor en na de behandeling vooral veel water of kruidenthee. Je stelt je lichaam daarmee in staat de vrijgekomen afvalstoffen op een eenvoudige manier af te voeren.

Nieuwsgierig geworden?

Het effect van reiki is lastig te verwoorden. Je moet het echt ervaren, dus heb je vragen of interesse in een healing (traject)? Stuur me dan vooral een mail (frederique@authenticlife.nl) of vul hier het contactformulier in, dan neem ik contact met je op. Ik help je namelijk graag op een liefdevolle manier helen met deze zachte maar krachtige behandelwijze.

Mijn blogs

In mijn blogs deel ik tips, tricks en inzichten om je te helpen en te inspireren. Ik geef je uiteraard ook een kijkje in mijn eigen proces, een proces van vallen en opstaan. Bewustwording, persoonlijke en spirituele groei is namelijk echt niet altijd love & light, zoals weleens wordt gedacht. Het is messy, soms donker en pijnlijk, maar ook zo hard nodig om je authentieke zelf te kunnen zijn. Hou vol en heb vertrouwen in je eigen proces. Het goud ligt uiteindelijk écht in het donker.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin